Ez egy hosszú lista lesz…

konyvbemutatKorábban a szigorú inkognitó és írói álnév miatt bizony elmaradt a köszönetnyilvánítás azon barátaimnak, ismerőseimnek, akik — bár sokan nem tudtak róla, mégis — segítettek, közreműködtek a könyv megszületésében. Szóval: nagyon hálás vagyok feleségemnek Évának és fiaimnak, Dánielnek, Zoltánnak és Lukácsnak, hogy tűrték a hiányomat, miközben az írásba merültem. Köszönet szüleimnek: édesanyámnak Zsuzsannának (Bükkszék) és édesapámnak Józsefnek, aki már nincs köztünk (2009-ben hunyt el). A könyveket ők szerettették meg velem, bár gyermekkoromban nehezen szántam rá magam az olvasásra. Édesapám révén az egri szőlőmívelés fílingjét érezhettem meg annak idején, ami a regényben is megjelenik.

Köszönet Solt Domonkosnak, a Gödöllői Református Líceum tanárának, akivel oly sokat beszélgettünk történelemről, politikáról és hitről, valamint a kéziratot a lezárást követően átolvasta, javította. Hálás vagyok az Egri Főegyházmegyei Könyvtár munkatársainak Szász Zoltánnénak, aki először kezembe adta Breznai Imre Egerről szóló könyveit, Dr. Löffler Erzsébet igazgatónőnek és Pap Péternek, akik a könyvtárban lehetővé tették, hogy kezembe vegyem Markhot Ferenc saját tulajdonú Avicenna művét. Köszönöm az egri kortárs történészek közül Csiffáry Gergelynek és Gál Tibornak, hogy munkájuk és műveik igen inspirálóak voltak a könyv megírása szempontjából. Köszönet illeti egykori munkatársamat Nagyné Lutter Katalint, aki oly sokat tett az egri kórház történetének feltárásáért. Köszönet illeti továbbá sógoromat, Lemperger Róbertet (az Evangéliumi Kiadó munkatársát) akinél először láttam meg és hívta fel figyelmemet a Gotham Irodalmi Műhely könyvére (Kezdő írók kézikönyve), ami sokat lendített a munkán. Köszönet Kohári István egerszalóki borásznak, aki az egri borok és szőlők történetével lelkesített néhány évvel ezelőtt. Hadobás Zoltán barátommal (az egri Eventus iskola tanára) oly sokszor merengtünk el Eger történelmén, a barokk korszak művészetét, egyháztörténetét vizsgálva, hogy ezek nélkül a beszélgetések nélkül a könyv nem születhetett volna meg. Fodor Beáta tanárnővel (Sancta Maria Gimnázium) hasonlóképpen többször beszélgettünk a magyar történelem fordulópontjairól és a magyar irodalom fontos alakjairól, a barokk művek jelentőségéről. Ezek is nagyon fontosak voltak a történet alakításában. Dr. Nagy Róbert kollégám a kéziratot áttekintette, amivel sokat segített.  Csirmaz Lívia munkatársnőm még az anyaggyűjtés előtt értékes tanácsokat adott és buzdított, hogy a kórház története kellőképpen érdekes ahhoz, hogy regényessé tegyem.

Egyébként is nagyon hálás vagyok minden egyes kórházi munkatársamnak, akikkel az egri betegek gyógyításán fáradozunk, hiszen a könyvben megjelenő betegségek leírásai a napi munkám során tapasztaltakból erednek.

Hasonlóképpen igen hálás vagyok Kovács Péter miskolci festő-grafikus barátomnak, aki önzetlenül fektette be munkáját a könyv grafikáinak elkészítésébe. Ezek sokat emelnek a mű értékén, igazi esztétikai élménnyé teszik a könyvet. Ezúton köszönöm meg ismét Bíró Szabolcsnak és a Historium Kiadó munkatársainak (Bíró Huszár Ágnesnek, Viola Ferencnek – könyvborító, Póda Erzsébetnek, Huszár Katának stb.) a könyv megjelentetését és annak közismertté tételét. Guti Rita újságírónő rendkívül sokat segített interjújával és az egri (2013. március 21.) könyvbemutató beszélgetésének moderálásával, köszönet érte. A könyvbemutató megszervezésében pedig külön hálás vagyok Kárpátiné Ézsiás Editnek és Tőzsérné Géczi Andreának, a Bródy Sándor Könyvtár munkatársainak.

A lista hosszú, de nem teljes…

Reklámok
Published in: on 2013/03/24 at 15:29   Ez egy hosszú lista lesz… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva  
Tags: , ,
%d blogger ezt kedveli: